Volilna komisija KGZS je včeraj opravila žreb vrstnega reda in na spletni strani KGZS objavila Seznam potrjenih list kandidatov oziroma kandidatur za volitve v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in svete območnih enot Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije še za prvo volilno skupino. Kmetice in kmetje bodo med kandidati izbirali na volitvah 6. oktobra. Aktualni predsednik te največje kmečke stanovske organizacije Roman Žveglič vse spodbuja da se volitev udeležijo in izvoljenim na tak način dajo večjo moč na vseh pogajalskih frontah...
Volilna komisija KGZS je včeraj opravila žreb vrstnega reda in na spletni strani KGZS objavila Seznam potrjenih list kandidatov oziroma kandidatur za volitve v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in svete območnih enot Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije še za prvo volilno skupino. Kmetice in kmetje bodo med kandidati izbirali na volitvah 6. oktobra. Aktualni predsednik te največje kmečke stanovske organizacije Roman Žveglič vse spodbuja da se volitev udeležijo in izvoljenim na tak način dajo večjo moč na vseh pogajalskih frontah...
Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki med drugim predvideva ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali, obvezno čipiranje mačk, prepoved privezovanja psov in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah je konec maja 51 koalicijskih poslancev ocenilo kot primernega za nadaljnjo obravnavo. Zadeva ne pije vode, pravi Roman Žveglič, predsednik KGZS in dodaja, da je zdaj edino upanje mnenje zakonodajno pravne službe državnega zbora, ki bi moralo biti negativno ...
Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki med drugim predvideva ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali, obvezno čipiranje mačk, prepoved privezovanja psov in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah je konec maja 51 koalicijskih poslancev ocenilo kot primernega za nadaljnjo obravnavo. Zadeva ne pije vode, pravi Roman Žveglič, predsednik KGZS in dodaja, da je zdaj edino upanje mnenje zakonodajno pravne službe državnega zbora, ki bi moralo biti negativno ...
V politiki ni naključij, je decembra ustanovitev Strateškega sveta za prehrano, ki je posvetovalno telo predsednika vlade Roberta Goloba, komentiral predsednik KGZS Roman Žveglič in dogajanje označil kot škodljivo za živinorejo in vse prebivalce Slovenije.
V politiki ni naključij, je decembra ustanovitev Strateškega sveta za prehrano, ki je posvetovalno telo predsednika vlade Roberta Goloba, komentiral predsednik KGZS Roman Žveglič in dogajanje označil kot škodljivo za živinorejo in vse prebivalce Slovenije.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih.
Marko Juhant, specialni pedagog, je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Vprašali pa smo ga tudi po izzivih šole danes.
O ameriškemu pisatelju in humoristu Marku Twainu ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.
V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so poimenovane Svetogorske sobotnice, bo v soboto 21. septembra ob 17:30 koncert vokalne skupine DíVoX. Na koncert nas bo povabil umetniški vodja in vokalist Jani Klančič.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Spodnja Savinjska dolina je srčika hmeljarstva, pivovarstvo pa ena od pomembnejših dejavnosti. Ob razmišljanju, kako pivo butičnih, manjših pivovarjev predstaviti širši javnosti, so prišli na idejo o fontani. Prvi na svetu so jo uresničili, pogovarjali smo se z mag. Markom Repnikom.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.